Milloin ilmanvaihto talviasentoon? Mitä asioita tulisi huomioida ilmanvaihdossa talviaikaan?

milloin ilmanvaihto talviasentoon, ilmanvaihto talvella, ilmanvaihto talviasento, talon ilmanvaihto, omakotitalon ilmanvaihto, omakotitalo ilmanvaihto, lämmöntalteenotto, ilmanvaihtokoneen kesäpelti, iv-kone, lto-kone, ilmanvaihtokone, ilmanvaihto huolto, ikkunoiden tiivistäminen, ikkunoiden tiivisteet, ilmanvaihtokoneen suodattimet, iv-suodattimet, ilmanvaihtokanavien puhdistus, llmanvaihdon säätö, ilmanvaihtokanavat, raitisilmaventtiilit, voiko ilmanvaihtoa pienentää talvella, ikkunat huurtuu, ikkunat huurtuu pakkasella, ilmanvaihtojärjestelmät, iv-kanavien puhdistus, ilmamäärien mittaus ja säätö, ilmanvaihdon huolto, ilmanvaihtokanavien puhdistusväli, sisäilma

Milloin ilmanvaihto talviasentoon on kysymys, joka askarruttaa säiden kylmetessä niin omakotitalojen kuin taloyhtiöidenkin asukkaiden mieltä. Kotimaan lämmityskausi alkaa syys-lokakuussa, jolloin on hyvä valmistautua lähestyvän talven varalle. Lämmityskauden alkaessa on oikea hetki huomioida toimiva ilmanvaihto, tehdä kodille syyshuolto ja laittaa ilmanvaihto talviasentoon.

Milloin ilmanvaihto talviasentoon? Muista kytkeä ilmanvaihdon lämmöntalteenotto päälle!

Ilmanvaihto talvella vaatii tiettyjä toimenpiteitä niin omakotitalojen kuin taloyhtiöidenkin asukkailta. Oikeilla toimenpiteillä varmistat, että kotisi on talvella sopivan lämmin, energiatehokas ja terveellinen asua, asuitpa sitten omakoti- tai kerrostalossa.

Lämmityskauden alussa tulisi tarkistaa, että ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto on kytketty päälle. Mikäli ilmanvaihtokoneesta löytyy lämmöntalteenoton automatiikka, huolehtii se syksyisin itsenäisesti siitä, milloin ilmanvaihto talviasentoon kytketään. Vastaavasti keväisin automatiikka huolehtii lämmöntalteenoton ohituksesta.

Mikäli ilmanvaihtokoneesta ei löydy lämmöntalteenoton automatiikkaa, tulee asukkaan kytkeä se syksyllä päälle ja keväällä pois. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ilmanvaihtokoneen kesäpelti asetetaan syksyisin talviasentoon ja keväisin kesäasentoon. Kannattaa huomioida se, ettei kaikissa iv-koneissa ole kesäpeltiä lainkaan.

Energiataloudellisuutta merkittävästi parantava ilmanvaihdon lämmöntalteenotto on vakiovarusteena ainakin 2000-luvulla asennetuissa pientalon teholuokan
ilmanvaihtokoneissa. LTO-koneet alkoivat yleistyä 1990-luvulla, mutta niitä voi löytyä myös 1980-luvun taloista. Taloyhtiöissä voi vastaavasti olla huoneistokohtainen ilmanvaihtokone. Mikäli et tunne ilmanvaihtokoneen tekniikkaa, voit kysyä apua huoltoyhtiöltä tai Luosiivouksen ammattilaisilta.

Ilmanvaihto talvella – muista vaihtaa ilmanvaihdon suodattimet!

Talven lähestyessä on jokaisessa kodissa tärkeää tehdä ilmanvaihdon huolto. On aika säätää lämmitys ja ilmanvaihto talviasentoon, tarkistaa ja tarvittaessa uusia ovien ja ikkunoiden tiivisteet, puhdistaa ilmanvaihtoventtiilit ja vaihtaa ilmanvaihdon suodattimet. Ilmanvaihtokoneen suodattimet olisi hyvä vaihtaa vähintään kahdesti vuodessa. Vilkkailla asuinalueilla ja allergiaperheissä iv-suodattimet tulisi vaihtaa vielä useammin.

Valtaosassa suomalaiskodeista on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Niissä ilmanvaihdon suodattimet vaihdetaan ulkoseinään,
ikkunankarmiin tai puiseen tuuletusluukkuun asennettuihin venttiileihin.

Täysin koneellinen ilmanvaihto löytyy joka neljännestä suomalaiskodista, lähinnä 2000-luvulla valmistuneista taloista. Niissä iv-suodattimet sijaitsevat ilmanvaihtokoneen sisällä, eivät kiinteistön tuloilmaventtiileissä.

Kodin ilmanvaihtokanavien puhdistus tulisi tehdä vähintään viiden vuoden välein. Puhdistuksen yhteydessä tehdään myös ilmanvaihdon säätö ja ammattilainen tarkastaa samalla ilmanvaihdon oikeanlaisen toiminnan. Puhtaat ilmanvaihtokanavat vaikuttavat oleellisesti sisäilman laatuun ja näkyvät myös pienempänä energiankulutuksena.

Ilmanvaihdon puhdistus, säätö ja huolto onnistuvat myös talvisin asiantuntijalta!

Kylmän hiipiessä nurkkiin voi mahdollinen vedon tunne houkutella nostamaan huonelämpötiloja. Tämä ei kuitenkaan ole tarpeen. Ovien ja ikkunoiden tiivisteet kannattaa tarkistaa ja varmistaa, että raitisilmaventtiilit tuloilmaikkunoissa ja muissa ilmaventtiileissä ovat talviasennossa. Vedon tunnetta saattaa aiheuttaa myös liian pienelle säädetty iv-koneen tuloilman jälkilämmitysvastuksen tai lämmitysvesipatterin lämpötila.

Samalla kun pohditaan milloin ilmanvaihto talviasentoon kytketään, tulee varsin monelle mieleen voiko ilmanvaihtoa pienentää talvella, jotta asunto pysyy paremmin lämpimänä? Näin ei kuitenkaan kannata tehdä. Ilmanvaihtojärjestelmät on suunniteltu toimimaan oikea alipaine huomioiden. Jos ilmavirtaa vähennetään talvella, voi iv-koneeseen kertyä jäätä. Näin voi tapahtua erityisesti pakkasella tai silloin, kun sisäilma on hyvin kosteaa, kuten suihkun käytön aikana.

Luosiivous on ilmanvaihtojärjestelmien asiantuntija! Meillä iv-kanavien puhdistus, ilmamäärien mittaus ja säätö ja ilmanvaihdon huolto tehdään aina korkealla
ammattitaidolla ja laadukkaana kokonaisratkaisuna! Jos kotisi ilmanvaihtokanavien puhdistusväli on venähtänyt, kodin sisäilma tuntuu tunkkaiselta tai pohdit miksi ikkunat huurtuu pakkasella, ole meihin yhteydessä! Olemme valmiina auttamaan.