Ilmanvaihdon mittaus ja säätö – oikeilla säädöillä koti ja asukkaat pysyvät terveinä

ilmanvaihdon mittaus ja säätö, ilmanvaihdon säätö, ilmanvaihto säätö, ilmanvaihdon säätö hinta, ilmanvaihdon mittaus, ilmanvaihdon mittauspöytäkirja, ilmanvaihtojärjestelmä, ilmanvaihdon säätö oulu, ilmanvaihdon mittaus ja säätö oulu, ilmanvaihdon mittaus ja säätö hinta, ilmastoinnin säätö, koneellisen ilmanvaihdon säätö, koneellisen ilmanvaihdon säätäminen, painovoimaisen ilmanvaihdon säätö, ilmanvaihto puhdistus, ilmanvaihdon puhdistus, ilmanvaihto suodatin, ilmanvaihto suodattimet, ilmanvaihtokoneen suodattimet, ilmanvaihdon suodattimet, ilmanvaihtokoneen suodatin, ilmanvaihto nuohous, ilmanvaihdon nuohous, ilmanvaihto huolto, ilmanvaihdon huolto, ilmanvaihtokanavien puhdistus kerrostalossa, iv-kanavien nuohous, ilmanvaihtoventtiilit, ilmanvaihtokone, ilmanvaihdon säädöt pielessä, koneellisen ilmanvaihdon ongelmat, liesituulettimen rasvasuodatin, kosteusvaurio, sisäilman laatu

Ilmanvaihdon mittaus ja säätö on olennaisen tärkeää jokaisessa kodissa, taloyhtiössä tai kiinteistössä. Väärin tai puutteellisesti säädetty ilmanvaihtojärjestelmä altistaa häiriöille rakennuksen kosteustasapainossa ja sisäilman laadussa. Säännöllinen ilmanvaihdon puhdistus ja ilmanvaihdon säätö takaavat oikeanlaisen ja puhtaan ilmanvaihdon, jolloin koti ja asukkaat pysyvät terveinä.

Hyvä sisäilman laatu on meidän jokaisen perusoikeus, sillä vietämme arviolta 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa. Sisäilman laatu vaikuttaa näin ratkaisevasti kiinteistön käyttäjien viihtyvyyteen ja terveyteen. 

Hyvin toimiva ilmanvaihto takaa puhtaan ja viihtyisän sisäilman

Kodin ilmanvaihdon tehtävänä on puhtaan, terveellisen ja viihtyisän sisäilman ylläpitäminen rakennuksessa. Terve rakennus tarvitsee hyvin toimivan ilmanvaihdon, jonka avulla päästään eroon sisäilman epäpuhtauksista ja kosteudesta sekä tuodaan vastaavasti raikasta korvausilmaa tilalle. 

Säännöllinen ilmanvaihdon huolto, ilmanvaihdon puhdistus ja ilmanvaihdon mittaus ja säätö takaavat sen, että ilmanvaihtojärjestelmä toimii oikein ja mahdolliset viat pystytään havaitsemaan ajoissa. 

Ilmanvaihdon mittaus ja säätö on tärkeää tehdä säännöllisesti

Mikäli edellisestä puhdistuksesta on kulunut jo kauan aikaa, tulisi kiinteistössä tehdä ilmanvaihdon puhdistus ennen kuin kohteessa voidaan suorittaa ilmanvaihdon mittaus ja säätö. Uudiskohteissa ilmanvaihdon säätö voidaan luonnollisesti tehdä ilman puhdistustakin. 

Ilmanvaihtokanavien puhdistus kerrostalossa, rivitalossa, omakotitalossa tai muussa kiinteistössä tulisi tehdä arviolta viiden vuoden välein. Uudisrakennuksissa iv-kanavien puhdistus aikaväli tulisi olla enintään kaksi vuotta rakennuksen valmistumisesta. Vilkkailla asuinalueilla, astmaatikko- ja allergiaperheissä sekä lemmikkikodeissa ilmanvaihdon nuohous kannattaa tehdä suosituksia useammin. 

Ovatko kotisi ilmanvaihdon säädöt pielessä?

Suomalaisissa kodeissa ilmanvaihdon säädöt ovat varsin usein pielessä. Koneellisen ilmanvaihdon ongelmat voivat kertoa siitä, että säännöllinen ilmanvaihdon huolto ja ilmanvaihdon säätö on unohdettu. Väärin tehty koneellisen ilmanvaihdon säätö aiheuttaa merkittäviä ongelmia kodin sisäilman laatuun ja kosteustasapainoon. 

Ilmanvaihdon epätasapainosta on monenlaista haittaa kiinteistölle ja asumisolosuhteet kärsivät. Ilmanvaihtokone joutuu käymään yliteholla, mikä aiheuttaa melua ja heikentää laitteen kuntoa. Ilmanvaihtokoneen huolto pitää tehdä näin useammin ja koneen elinikä lyhenee. Samalla ilmanvaihdon ylläpitokustannukset nousevat ja lämmitysenergiaa menee hukkaan. Mikäli syynä ovat taas likaiset ilmanvaihtokanavat, on se aina myös selkeä paloturvallisuusriski kiinteistölle. 

Uutta raitista ilmaa pitäisi tulla kodin tai kiinteistön tiloihin samaa tahtia, kun sitä poistuu. Jos poistoilmaa on liikaa, mutta korvaavaa ilmaa vastaavasti liian vähän, syntyy kiinteistöön liian kova alipaine. Korvausilma pyrkii tällöin asuintiloihin epäterveitä reittejä pitkin, kuten rakenteista ja viemäreistä. Home, maaperän radonkaasut, viemäri-ilma sekä naapurin tupakan ja ruoanlaiton hajut voivat tällöin kulkeutua asuntoon, hengitysilmaan ja lopulta keuhkoihin. 

Jos kodin tai kiinteistön ilmanvaihdon säätö on vastaavasti ylipaineinen, sisäilman ylimääräinen kosteus voi siirtyä kiinteistön rakenteisiin. Tällöin vaarana ovat kosteusvaurio tai homeongelmat. Kun koneellisen ilmanvaihdon säätö on tehty oikein, tuloilmaa tulee riittävästi, ilma virtaa kaikissa huoneissa tasaisesti ja kosteus, hajut ja hiilidioksidi poistuvat tehokkaasti. 

Ilmanvaihdon mittaus ja säätö paikalliselta asiantuntijalta!

Omasta kodista kannattaa pitää hyvää huolta. Kodin tai kiinteistön ilmanvaihdon toimivuus on aina omistajan vastuulla. Omatoiminen ilmanvaihtokanavien puhdistus tai ilmanvaihdon säätö itse kannattaa kuitenkin unohtaa, koska työ vaatii ammattitaitoa, kokemusta ja korkealuokkaiset työvälineet. 

Sen sijaan kiinteistön omistajan tulisi vaihtaa ilmanvaihdon suodattimet vähintään kahdesti vuodessa. Liesituulettimen rasvasuodatin kannattaa pestä säännöllisesti ja ilmanvaihtoventtiilit on hyvä imuroida ulkopinnoiltaan tarpeen niin vaatiessa. 

Luosiivous on paikallinen perheyritys, jonka kautta ilmanvaihdon nuohous ja ilmanvaihdon mittaus ja säätö tehdään aina luotettavasti ja vankalla ammattitaidolla. Meillä ilmanvaihdon nuohous tehdään korkealuokkaisilla ja kotimaisilla puhdistuslaitteilla, eikä puhdistus sotke asuntoasi. Samalla ilmanvaihtokone puhdistetaan, sen toimintakunto tarkastetaan ja ilmanvaihtokoneen suodattimet vaihdetaan. 

Ilmanvaihdon mittaus ja säätö tehdään aina huolellisesti, jolloin pystymme tarkasti säätämään kiinteistön jokaiseen huoneeseen juuri oikeanlaiset tulo- ja poistoilmavirrat. Meillä ilmanvaihdon säätö tehdään huippulaitteilla ja kerralla oikein, jolloin kodin ilmanvaihto saadaan sopivasti alipaineiseksi. Ilmanvaihdon mittauspöytäkirja annetaan asiakkaalle aina säätötyön jälkeen.