Omakotitalon ilmanvaihto – eläkeläispariskunnan kodissa panostetaan sisäilman laatuun

omakotitalon ilmanvaihto, omakotitalo ilmanvaihto, ilmanvaihto, ilmanvaihdon parantaminen, sisäilma, sisäilman laatu, omakotitalon ilmanvaihtokanavien puhdistus, ilmanvaihto puhdistus, koneellinen ilmanvaihto omakotitalossa, huono sisäilma, huono sisäilma oireet, iv mittauspöytäkirja, iv-mittauspöytäkirja

Omakotitalon ilmanvaihto on tärkeää pitää hyvässä kunnossa, jotta kiinteistö ja asukkaat pysyisivät terveenä. Vietämme sisätiloissa arviolta 90 prosenttia ajastamme ja hengitämme jopa 15 000 litraa ilmaa vuorokaudessa. Ei ole yhdentekevää, minkälaista ilmaa hengitämme. Oikein toimiva omakotitalon ilmanvaihto ja puhtaat ilmanvaihtokanavat vaikuttavat oleellisesti sisäilman laatuun.

Yli puolet suomalaisista kärsii huonosta sisäilmasta. Huono sisäilma vähentää merkittävästi asumisviihtyvyyttä ja alentaa työtehoa. Se voi aiheuttaa myös terveyshaittoja ja pahimmillaan sairastuttaa vakavasti. Puhtaaseen ja raikkaaseen sisäilmaan panostamalla, parannat kotisi viihtyisyyttä ja edistät terveellistä elämää.

Omakotitalon ilmanvaihto – Iin Pihlajakarissa paikat pidetään puhtaana

Tuomo Linnala on eläkeläinen, joka asuu vaimonsa kanssa Iin Pihlajakarissa. Eläkeläispariskunnan lisäksi kauniissa kodissa asustelee myös koira. Vuonna 2007 valmistunut sataneliöinen ja kaksikerroksinen koti sijaitsee idyllisellä paikalla meren rannalla.

Talo tehtiin alunperin vapaa-ajan asunnoksi, mutta nykyisin talo on kaavamerkinnältään ympärivuotisessa asuinkäytössä. Talon lämmityslähteenä toimivat poistoilmalämpöpumppu ja takkauuni.

Linnalan kodissa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Luosiivouksen toimesta kotiin on tehty ilmanvaihtokanavien puhdistus pariin otteeseen. Ensimmäisellä kerralla omakotitalon ilmanvaihto puhdistettiin ja säädettiin vuonna 2016.

Talon valmistumisen jälkeen ilmanvaihtokanavia ei ollut puhdistettu ja ilmanvaihdon säädöt olivat alkuperäisissä asetuksissa. Kun kotiin tehtiin ensimmäinen ilmanvaihto puhdistus, Linnalalle tulikin varsin suurena yllätyksenä se, kuinka paljon pölyä ja likaa löytyi kanavista.

Tuomo Linnala on astmaatikko, joten heidän kodissa paikat halutaan pitää puhtaana. ”Rouva on onneksi kova siivoamaan ja matot tampataan ulkona kerran viikossa”, Linnala kertoo. Eläkeläispariskunnan kodissa ilmanvaihtoventtiilit imuroidaan viikkosiivouksen yhteydessä ja ilmanvaihdon suodattimet vaihdetaan kuukausittain.

”Olen aina yllättynyt kuinka paljon moskaa ja roskaa suodattimiin kertyy joka kuukausi. Meillä lämmitetään paljon takkauunia, joten nokea löytyy aina suodattimista”, Linnala kertoo.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus väli vaikuttaa suoraan sisäilman laatuun

Virallisesti ilmanvaihtokanavien puhdistus suositus on noin viiden vuoden välein. Uudiskohteissa ilmanvaihtokanavien puhdistus väli tulisi olla enintään kaksi vuotta rakennuksen valmistumisesta. Vilkkailla asuinalueilla, astmaatikko- ja allergiaperheissä sekä lemmikkikodeissa omakotitalon ilmanvaihto kannattaa puhdistaa suosituksia useammin.

Iv-suodattimet tulisi vaihtaa vähintään kahdesti vuodessa, mutta varsinkin astmaatikko- ja allergiaperheissä ne kannattaa vaihtaa huomattavasti useammin.

Ilmanvaihdon puhdistus ja säätö luotettavasti Luosiivoukselta

Kun Tuomo Linnala etsi netistä ensimmäisellä kerralla ilmanvaihtokanavien puhdistukseen sopivaa yritystä, hän törmäsi Luosiivoukseen. ”Luohua oli paikkakuntana mielessä, kun on ajettu siitä niin monesti ohi”, hän valaisee. Linnala luottaa siihen, että pikkupaikkakunnilta tulevat yritykset tekevät työnsä kaikista parhaiten ja luotettavimmin.

Luosiivouksen toimesta ilmanvaihdon puhdistus ja säätö tehtiin erittäin ammattitaitoisesti ja perusteellisesti, hän kehuu. ”Näissähän pätee se sama perusasia kuten kauppatapahtumissakin eli onnistunut tapahtuma johtaa uuteen tapahtumaan”, Linnala kuvailee. Näin on käynyt myös Luosiivouksen kanssa.

Kun omakotitalon ilmanvaihdon puhdistus tuli jälleen ajankohtaiseksi, Linnala kaivoi esille Luosiivouksen tekemän aiemman ilmanvaihdon mittauspöytäkirjan, josta löytyi Luosiivouksen sähköpostiosoite. Näin hän kysyi Luosiivoukselta tarjousta loppuvuodesta 2022 ja toivoi, että iv-kanavien puhdistus voitaisiin tehdä heidän kotiinsa helmikuun 2023 aikana, jolloin on vähemmän kiireitä.

Tuomo Linnala antaa kiitettävän arvosanan Luosiivouksen tekemästä työstä

Linnalan kodissa tehtiin ilmanvaihdon puhdistus ja säätö toivotun aikataulun mukaisesti kuluvan vuoden helmikuussa. Toiselle Luosiivouksen työntekijöistä kohde oli entuudestaan tuttu, joten hän muisti miten talossa toimittiin edellisellä kerralla.

Tuomo Linnala seurasi Luosiivouksen työmiesten työskentelyä paikan päällä. Linnalan mukaan työ sujui erittäin jouhevasti ja ammattimaisesti. Hän antaa kiitettävän arvosanan Luosiivouksen tekemästä työstä. ”Hyvin innokkaita nuoria miehiä, jotka tekevät huolellista työtä”, Linnala kehuu. ”Olemme olleet hyvin tyytyväisiä tehtyyn työhön vielä laskun maksamisen jälkeenkin”, Linnala summaa.

Luosiivouksella työ perustuu aina asiakaslähtöisyyteen, jolloin asiakkaillemme on kertynyt hyvin positiivisia ilmanvaihtokanavien puhdistus kokemuksia. Myös Tuomo Linnala suosittelee meitä lämpimästi myös muille.