IV-kanavien puhdistus – ilmanvaihdon ammattilainen viihtyy vapaalla kalassa tai metsillä

IV-kanavien puhdistus, iv-kanavien puhdistus aikaväli, iv-kanavien puhdistus oulu, kalastus

IV-kanavien puhdistus ja säätö tulisi tehdä säännöllisin väliajoin niin omakotitaloissa kuin taloyhtiössäkin. Virallisesti suositellaan, että IV-kanavien puhdistus aikaväli on noin viiden vuoden välein. Kaupunkien keskustoissa, vilkkailla asuinalueilla ja allergiakohteissa ilmanvaihtokanavien puhdistusväli tulisi olla luonnollisesti tiuhemmin. Uudiskohteissa puhdistus tulisi tehdä viimeistään parin vuoden päästä rakennuksen valmistumisesta rakennusaikaisen pölyn ja lian takia.

IV-kanavien puhdistus vähintään viiden vuoden välein

Luosiivouksella IV-kanavien puhdistuspuolella työnjohtajana toimivan Joni Kinnusen mukaan varsinkin taloyhtiöissä IV-kanavien puhdistus hoidetaan nykypäivänä paremmin ja säännöllisemmin kuin takavuosina. Kinnusen mukaan taloyhtiöissä painetta puhdistamiseen tulee asukkailta, jolloin ilmanvaihtokanavia puhdistetaan ja säädetään ahkerammin.

Omakotitaloissa suosituksista ei sen sijaan pidetä vieläkään riittävän hyvin huolta, vaan ilmanvaihdon puhdistus tehdään suosituksia huomattavasti harvemmin. Kinnusen mukaan uudiskohteissa ilmanvaihtokanavien puhdistus tehdään ensimmäisen kerran vasta noin viiden vuoden päästä rakennuksen valmistumisesta.

IV-kanavien puhdistus ja säätö ovat Luosiivouksen pääasiallisia työtehtäviä

Joni Kinnunen on työskennellyt Luosiivouksella siitä lähtien, kun valmistui LVI-asentajaksi vuonna 2010. Ennen valmistumistaan Kinnunen ehti hankkia työkokemusta jo opiskeluaikana eri LVI-alan yrityksissä. Aiemmin kotisiivouksiin keskittyneen Luosiivouksen toimenkuva laajeni Kinnusen valmistumisen myötä ilmanvaihtokanavien puhdistuksiin ja säätöihin.

Kuluvien vuosien aikana Luosiivouksen toiminta on laajentunut ja samalla myös työkohteet ovat kasvaneet. IV-kanavien puhdistus ja säätö ovat edelleen Luosiivouksen pääasiallisia työtehtäviä. Nykypäivänä Luosiivouksella pystytään korjaamaan myös ilmanvaihtokoneita, vaihtamaan liesikupuja ja talotuulettimia tai tekemään tarvittavia muutoksia myös ilmanvaihtojärjestelmiin.

Väärät ilmanvaihdon säädöt johtavat sisäilmaongelmiin

Nykypäivän Suomessa ovat pinnalla erilaiset ilmanvaihtoon liittyvät haasteet ja varsinaiset sisäilmaongelmat. Ilmanvaihdon ammattilaisen mielestä suomalaisten kotien ilmanvaihtojärjestelmien kunnossa on paljon parannettavaa. Joni Kinnusen mukaan on hyvin tavallista, että kodin ilmanvaihdon säädöt ovat pielessä jo ihan uusissakin taloissa.

”Kun ensimmäistä kertaa puhdistetaan semmoisia kaksi vuotta vanhoja taloja, niin normaalin ajan ilmavirtaus saattaa olla 20-30 prosenttia liian isolla teholla. Huonekohtaiset säädöt ovat myös ihan miten sattuu. Tavan LVI-miehet eivät tahdo pysyä tekniikan kehittymisen mukana. Siltä se omaan silmään näyttää, kun niitä säätelee”, Kinnunen kuvailee.

Ilmanvaihdon säätö tehdään usein uusissakin taloissa väärin

Rakentamisen laadussa ja ilmanvaihtojärjestelmien asennuksessa on paljon toivomisen varaa. Kinnusen mukaan varsin yleisesti ilmanvaihtojärjestelmä säädetään siten, että ilmanvaihtokone käy liian isolla teholla. Ilmanvaihtoventtiileitä kuristamalla pienennetään sitten tehoa, vaikka sen voisi tehdä myös ilmanvaihtokoneella, Kinnunen ihmettelee.

”Kun ilmanvaihto ei toimi, asukas laittaa sitten ilmanvaihtokoneen isolle, jolloin ilmanvaihtojärjestelmä huutaa kuin nokkahuilu, koska venttiilit ovat niin pienellä”, Kinnunen kuvailee. Tämä aiheuttaa myös sen, että kuristetut ilmanvaihtoventtiilit tukkeutuvat nopeasti ja huonekohtaiset ilmavirtaukset menevät epätasapainoon, Kinnunen jatkaa.

Taloyhtiöissä asukkaat voivat tehdä omia virityksiä

Kinnusen mukaan taloyhtiökohteissa asukkaat voivat alkaa tekemään omia virityksiä ilmanvaihtoon, jolloin koko kerrostalon ilmanvaihto voi mennä sekaisin. Vanhemmissa taloyhtiöissä on yleensä yhteinen ilmanvaihto ja huippuimurijärjestelmä.

Kun osa asukkaista pyörittää ilmanvaihdon venttiilit kiinni tai tukkii korvausilmaventtiilit, nousee ilmavirtaukset huomattavasti niillä, jotka niihin eivät ole koskeneet. Näin ilmanvaihto heikkenee tai loppuu tyystin, kun se siirtyy toisiin asuntoihin. Vastaavasti, jos omaa asuntoa remontoiva kytkee tavallisen liesituulettimen järjestelmään, liesituuletin pukkaa ruuan käryt naapureille yläkertaan, Kinnunen toteaa.

IV-kanavien puhdistus – ilmanvaihtokanavien tulpat aiheuttavat jatkuvaa harmia

Joni Kinnusen työuran aikana Luosiivouksella on poistettu reilut sata kappaletta ilmanvaihtokanavien rakennusaikaisia tulppia. Vastakin eräässä 20 vuotta vanhassa kerrostalossa oli vuosikausia ihmetelty, miksei keittiöissä ilma vaihtunut ja liesikuvun lasia pitkin valui vesi aina alas.

Taloyhtiön ilmanvaihtokanavien puhdistus ja säätö oli myös tehty useaan otteeseen eri yritysten toimesta, mutta vika ei ollut koskaan selvinnyt. Kun Luosiivous oli tekemässä kohteessa ilmanvaihdon puhdistusta ja säätöä, löytyi keittiön pystyrunkokanavasta rakennusaikainen tulppa. Tulppa poistettiin, ilma kiersi jälleen ja taloyhtiössä oltiin mielissään vian vihdoin selvittyä.

Joskus ilmanvaihdon vian etsiminen voi vaatia runsaasti aikaa ja ryömimistä kerrostalon tai omakotitalon välipohjassa villojen joukossa. Luosiivouksella ilmanvaihdon ongelmien selvittäminen otetaan aina tosissaan. ”Itsellä ei tule kysymykseenkään, että vika jäisi arvoitukseksi”, Kinnunen vakuuttaa.

Luosiivouksen ammattilainen viihtyy vapaa-ajalla metsillä ja kalassa

Joni Kinnunen asuu perheineen idyllisessä 1950-luvun rintamamiestalossa Lumijoella. ”Täällä ihan perukalla asutaan, kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa”, Kinnunen kuvailee. Pihapiiristä löytyy vanhojen rakennusten ohella myös Kinnusen viime kesänä nikkaroima upea pihasauna, joka tarjoaa mainiot löylyt työpäivien vastapainoksi.

Vapaa-ajalla Kinnunen viihtyy metsästyksen ja kalastuksen parissa. Perheen muonavahvuuteen lasketaan mukaan myös viisi koiraa ja metsästyskoiraharrastus kuuluukin oleellisesti Kinnusen vapaa-ajan harrastuksiin. Kinnuselle perhe ja harrastukset ovat tärkeitä asioita elämässä. Perheen parissa vietetty aika, koirat, kotimaan luonto, sekä metsästys ja kalastus tuovat ansaittua vastapainoa vaativallekin työlle.